Overheden hebben groot belang bij het gedrag dat burgers tentoonspreiden. Of dat nu gaat over de betaling van belastingen, de wijze waarop afval buiten wordt gezet, de houding ten opzichte van de energietransitie, betrokkenheid bij bestuur en maatschappij of draagvlak voor gebiedsontwikkeling: in alle gevallen bepaalt het gedrag van de burger de mate waarin beleid van de overheid succesvol is.
Om de kans op succes te vergroten worden meningspeilingen gehouden, inspraak en participatie georganiseerd en gedrag van burgers gemonitord.
De technieken die daartoe worden ingezet hebben veelal hun beperking. De conclusie op basis van een steekproef dat 55% van de inwoners bepaald beleid ondersteunt (een mening) geeft nauwelijks houvast als het gewenste gedrag door alle lagen van de bevolking moet worden omarmd. Het idee van ondergrondse afvalcontainers als uitkomst van een buurtparticipatie geeft valse zekerheid als de ouderen met vuilnisbak thuis niet zijn gehoord. Adoptie van beleid dat na een periode van succes stokt, noodt beleidsmakers te grijpen naar instrumenten van beloning en straf bij gebrek aan inzicht in de onderliggende redenen van het stokkende proces.